Wat houdt “glutenvrij” precies in?
- Gluten zijn eiwitten die in tarwe, rogge, gerst en vaak in spelt zitten. Voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie) zijn deze schadelijk; er zijn ook mensen met een glutenallergie of -gevoeligheid.
- “Glutenvrij” betekent vaak geen ingrediënten met gluten, maar ook: voorkomen van kruisbesmetting (in olie, in werkoppervlakken, bij frituurmanden) is belangrijk.
- Als je een friettent binnenstapt, kun je het beste vragen naar hoe zij omgaan met frituurolie, werkruimte en of de friteuse gedeeld wordt met producten met gluten.
Waar op letten bij glutenvrij snacken
- Let op de olie / frituurprotocol
Gebruik van aparte olie of aparte frituurmanden helpt. Soms is friet wel “glutenvrij”, maar wordt de olie gedeeld met snacks met paneermeel of beslag. - Check de lijst met ingrediënten
Soms zit er een ingrediënt verborgen dat gluten bevat (bijv. smaakversterkers, bindmiddelen). Friet is meestal veilig (als hij puur aardappel is), maar sauzen, snacks (kroket, frikandel, bitterballen) kunnen twijfelachtig zijn. - Vraag naar “speciale” glutenvrije snacks
Sommige friettenten bieden speciaal ontwikkelde producten: bijv. frikandel of kroket die glutenvrij zijn, of snacks zonder saus / paneerlaag. - Let op de sausjes en toppings
Sausjes zoals mayonaise of ketchup zijn meestal veilig, maar specerijenmengsels of sausen met bindmiddelen kunnen gluten bevatten. Toppings (“loaded fries”) bijvoorbeeld: kies wat je erop doet of informeer.
Glutenvrije opties bij ’t Nieuwe Sint Janneke
Wij hanteren een strikt protocol als het gaat om Glutenvrij snacken. Hieronder vind je een overzicht van de glutenvrije snacks die bij ’t Nieuwe Sint Janneke op de kaart staan:
- Friet
- Nacho’s
- Loaded Fries
- Frikandel
- Kroket
- Broodje Kaas
- Broodje Gezond
- Check de andere opties
Ben je een keer buiten Oosterhout? Maar wil je toch snacken?
- Vraag specifiek: “Is dit item glutenvrij? Hoe wordt het bereid?”
- Als je twijfelt, kies iets eenvoudigs, zoals friet + sausjes (waarvan je weet dat ze veilig zijn).
- Neem eventueel je eigen saus of toppings mee als je weet dat je die vertrouwt.
- Wees alert op kruisbesmetting – bijvoorbeeld als friet wordt gefrituurd in dezelfde olie als snacks met beslag, of als brood wordt gesneden op hetzelfde oppervlak.
Inspiratie en combinatie-ideeën
- Combineer loaded fries met een eenvoudige topping zoals kip + groenten + een veilige saus.
- Maak een “snackbord”: bijvoorbeeld glutenvrije kroket + frikandel speciaal + friet (mits olie ok) + salade of gesneden groente.
- Voor kinderen: het glutenvrije broodje met kaas of ei + friet kan een geliefde keuze zijn.
Conclusie
Glutenvrij snacken in een cafetaria kan dus zeker; het vraagt wel wat extra oplettendheid. Bij ’t Nieuwe Sint Janneke zit je sowieso goed en is er al een mooi aanbod aan echt glutenvrije snacks, waardoor het makkelijker wordt om iets lekkers te kiezen.